Συμβουλές για σωστή-ποιοτική διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  1. Η ημερήσια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει 5 τακτικά γεύματα τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων.
  2. Συστήνονται τουλάχιστον 3 μερίδες φρούτων και  1 μικρό πιάτο σαλάτα καθημερινά
  3. Σε εβδομαδιαία βάση προτείνεται : 1 φορά ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 3 κόκκινο κρέας, 1-2 φορές όσπρια και λαδερά.
  4. Η καθαριότητα και η τήρηση της σωστής υγιεινής των τροφίμων είναι απαραίτητα – καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών
  5. Αποφεύγονται τα τηγανιτά, γλυκίσματα, λιπαρά, πατατάκια
  6. Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα.
  7. Απαγορεύονται οι εξής τροφές : συκώτι, προϊόντα συκωτιού και πατέ, τυριά Μπρι και Κάμεμπερτ, μπλε τυριά, ωμά αυγά, μαγιονέζα, μους, τρόφιμα που περιέχουν ωμό αυγό, ωμό ή μισοψημένο κρέας ή ψάρι, ξηροί καρποί, αυγά και θαλασσινά, αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό αλλεργιών, τόνος, σολομός.
  8. Κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου (αλάτι) ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση οιδήματος και υπέρτασης.
  9. Αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αρακάς, δημητριακά ολικής αλέσεως, αγγούρι), καθώς είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  10. Συστήνεται η κατανάλωση 1,5 - 2 λίτρα υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση.
  11. Το συμπλήρωμα ασβεστίου να το λαμβάνεται το πρωί και το συμπλήρωμα σιδήρου πριν το μεσημεριανό.